16.04.2015

32.Hafta Çalışabilirlik Raporu

Ülkemizde ki mevcut yasaya göre 32. haftada artık rapor alıp doğuma kadarki süreyi evde geçirmemiz gerekiyor. Ancak aynı yasa 38. Haftaya kadar da çalışabilirsin dediği için bu şekilde bir rapor alıp aradaki 6 haftayı doğumdan sonra kullanmana olanak sağlıyor.

32.Hafta Çalışabilirlik Raporu
Görsel buradan alındı

Bunun için devlet hastanesi yada bu raporu açabilen, kapayabilen bir özel hastaneye gitmeniz gerekli. Tabiî ki önce 32. Haftalık hamile olmanız gerek, hastaneden kadın doğum polikliniğinden randevu alıyorsunuz, orada doktor sizin gerçekten 32. Haftada olduğunuzu teyit ediyor (muayene ile), sonra bakıyor sana acaba çalışacak hali var mı bu kadının diye eğer sende ışık görürse al bakalım bu çalışabilir raporun diyor ve kaydını oluşturuyor. Sende bu raporu alıp çalıştığın firmaya veriyorsun. Sonra 5 hafta daha çalışabilirsin. Peki raporu aldın, 2-3 hafta sonra baktın işe gidecek durumun yok, kendimizi hiç daha fazla sıkmaya gerek yok hemen aynı yere gidip ben artık çalışamayacağım diyorsun ve sana çalışamaz raporu veriyor ve kaydını kapatıyor. Sende bu raporu tekrar iş yerine veriyorsun ve artık çalışamadığın günlerin doğum sonrasına aktarılıyor. Burada dikkat !! Eğer aldığın raporu kapatamadan doğum yaparsan bu günlerin yanıyor yani doğum sonrası iznine eklenmiyor !! İznin bitip iş yerine döneceğin zaman da hastaneden bir çalışabilir raporu daha alıyorsun.

Raporu kapatıp, doğum yaptığımızı farz edersek, maaş ödemen nasıl olacak? Maaşını normalde iş yerin artık ödemiyor, iznin bittiğinde tüm raporların tamamsa açma kapama işlemlerin başarıyla yapılmışsa SGK izinli olduğun aylar boyunca alacağın maaşın %25’i kesiyor ve geri kalanı sana toplu bir şekilde yatırıyor.

Ama iş yerinizle benim yaptığım gibi anlaşırsanız her ay maaş alabilirsiniz. Peki ben ne yaptım? Genel müdüre çıktım dedim ki benim her ay aldığım maaşa ihtiyacım var, siz bana her ay SGK’nın ödeyeceği kadar maaşımı verin, bende sgk bana parayı toplu verdiğinde gelip size iade edeyim. Bizimkiler kabul etti, her hangi bir şey imzalamadım bu birazda firmanın size duyduğu güven ile alakalı bir durum.

Sizde bu şekilde bir talep götürebilirsiniz. Yok yapamayız derlerse SGK’nın size sonra vereceği toplu parayı beklemeniz gerekecek.

Bu arada bu hesaplar doğumun normal olması koşulunda geçerli yani 40 hafta için hesaplanıyor. Ayrıca doğumdan 3 hafta önce de ne olursa olsun artık çalışmana izin vermiyor.

İşte bende cumartesi günü 32. Haftama girdiğimden ve benim hastanem ( bana 3 tane rapor verebileceğinden) gidip raporumu alacağım. Bu rapor ne önce ne sonra veriliyor bu sebeple bu haftanızı sakın kaçırmayın yoksa hak iddaa edemezsiniz.

Anlamadığınız bir yer varsa sorabilirsiniz, bildiğim kadarıyla yardım ederim J
Hepinize sağlıklı 32 haftalar dilerim :*

18 yorum :

  1. Çok güzel anlatmışsın Hazel, sağol. Ben 32. haftada anında arazi valla, zaten şehir değişikliği yapacağımız için işe geri dönüş yapamayacağım, yani iznimi sonra kullanma durumum yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa :) hayırlısı olsun yeni şehir yeni bir hayat :))

      Sil
  2. ayy canım sağolasın ya bu konular kafamı karıştırıyordu merak ediyordum aydınlattın teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demek bebiş :)

      Sil
    2. hazel hanim kamu kurumunda calisiyorum 32 raporu aldim yalniz caliscak durda da degilim kendimi kotu hissediyorum bu durumda baska doktordan rapor alsam gunum doğum sonrasina aktarilir mi

      Sil
  3. Adsız4/17/2015

    Aydinlatmissiniz tesekkurler..Takipteyim bana da beklerim
    http://kapsonunkalemi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  4. Çok önemli bir konu... Başka detaylara değil ama bu konuya çok kafa yordum ben de... Bilhassa ben de yukarıda Burcu'nun dediği gibi 32. haftada vııınnn yapacağım için şimdiden her koşulu öğrenmek istedim :) Ayrıca bizim ufak bir farkımız var ki Ağustos ayında işe gidemem ben 8,8.5 aylık hamile olarak :) O nedenle kış hamileleri çok daha şanslısınız, maşallah size ♥

    Benim derdim sonrası bir de... Sonrasında bu işyerime dönmeyi düşünmüyorum, başka bir işe geçeceğim. Bu nedenle sonrası, izinler, devletten gelen para vb. konular benim durumumda ölümüne karışık. Başımıza gelince tecrübe edip düşe kalka yapacağız bir şeyler, bakalım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet yazın hamile olmak da zor ama artık klima falan var eskiden onlarda yokmuş çok daha zormuş :) kışında zorluklar var kat kat giyiniyorsun zaten kilolusun bir de üst üste giyin sarmalan yoruyor insanı :)
      iş yerine dönmeyeceksen ki kısımdan sonrasını hiiiç bilmiyorum deneyimlerinizi bekliyorum sizin gibi bir çok hamiş olabilir sonuçta :)

      Sil
    2. Merhaba,

      Bende aynı işyerine dönmeyi düşünmüyorum prosüdür nasıl ilerliyor acaba ???

      Sil
    3. Merhaba,
      Ne yazık aynı iş yerine dönmeyince ne olduğunu bilmiyorum, ama mantıklı gelen eğer rapor almadan zaten işten ayrılacaksanız yani ilişiğiniz kesilecekse SGK'dan da maaş alamazsınız diye düşünüyorum en iyisi SGK'dan öğrenmek sanırım :)

      Sil
  5. İyi günler ben 32.haftayı geçirdim çok üstüne düşmedim 33+2de dr gittim 1hafta geç alınca bu rapou sorun olurmu izin ve ücret yanar diyorlar bilginiz varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saadet yelel sıkıntı çıktı mı acaba izin yandı mi

      Sil
  6. yanlış bilgi vermek istemem bilmiyorum ancak rapor alırken doktorunuzun sizi uyarmış olması gerekirdi.

    YanıtlaSil
  7. Bugün çalışamaz raporu alsam 3sonra versem işyerine olur mu acaba.

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. Saadet yelel sıkıntı çıktı mı acaba izniniz yandı mi

    YanıtlaSil
  10. Saadet yelel sıkıntı çıktı mı acaba izniniz yandı mi

    YanıtlaSil

Sen de bir şeyler söylemek ister misin?