8.05.2015

Kolostrum Sütü Nedir, Ne zaman gelir?


Kolostrum Sütü Nedir, Ne zaman gelir?

Göğüslerden sütten önce gelen sarımsı sıvıya Kolostrum deniyormuş. Olgun sütten yani sonraki zamanlarda gelecek sütten daha fazla protein içeren, içinde bebeği enfeksiyon ve alerjiden koruyan antikorlar ve akyuvarlar, A, D ve B12 vitaminleri, sodyum ve çinko içeriği olgun süte göre daha yüksek olan sıvımızmış kendileri.



Bazı hamişlerde 20. Haftadan itibaren kendiliğinden göğüsten gelirken, bazılarında doğumdan hemen sonra gelebilirmiş. Tıbben neden böyle olduğuna dair bir açıklama bulamamış bilim adamları. Bir önceki yazımda ki aaa daha senin kolostrumun gelmedi miii  !!!  diyen ablalar teyzeler bilim adamlarından iyi bilecek ki hemen tanıyı koyabiliyorlar ! Aaa şimdiye kadar gelmeliydi, süt olmucak mı ayyy mama mı vericen bıdı bıdı vıdı vıdı … bu teyzeleri bir kenara bırakacak olursak, yarın 35. Haftama giriyorum ve henüz böyle bir sıvı gelmedi benden J

Göğüslerim 1 beden büyüdü ki zaten büyük değillerdi, baktıkça süt gelecek bir tipleri de yok açıkçası J ama yinede umudum var. Normal yada sezaryen doğum olsun ikisinde de süt üretimi doğumdan sonra başlayabilirmiş bu da normalmiş.

Yarın doktor kontrolümde soracağım doktor hanım bunlardan pek süt gelecekmiş gibi değil ne yiyeyim ne içeyim bir söyle bakalım diyeceğim J bakalım doktor teyzemiz ne diyecek, ne diyeceğini bilmiyorum ama bir yeriyle güleceği kesin J


Neyse efendim, yani sizde benim gibiyseniz Kolostrum sütünüz henüz gelmediyse korkmayın endişelenmeyin J güzel hafta sonları dilerim .


*Görsel buradan alındı.

13 yorum :

  1. Cok faydali ve onemli bir konudan bahsetmissin, cok tesekkur ederim :)
    Bende sut olmamasi veya gelmemesi gibi durumlarin aslinda olmadigini duymustum. Belki cok istisnalar olabilir ama bende acikcasi pek inanmiyorum. Beyaz sutun dogumdan iki uc gun sonra geldigini bence herkes biliyo olmali...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ne demek hep bizim gibi hamişler için bu çabalarım :))
      psikolojimizi bozmadan süt gelecek diye beyne sinyal verirsek bence de sorun olmayacaktır :)

      Sil
  2. Ben 38'deyim. Kolostrum hala gelmedi ve bırak teyzeleri ben " aaa nasıl yani daha gelmedi mi, sütün mü olmayacak yoksa?" yaşıtlarım ile karşılaştım bile:)
    çok umursamıyorum, her şey olacağına varır nasılsa:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ;))) niye böyle bizim millet yaa anlamıyorum...
      38. haftaaaa süper çok az kalmış bebişin geliyor yakında ;)

      Sil
  3. Ben de anlayamıyorum. Mutsuzluklarına veriyorum artık:))
    Evet, hem de çok az... hanımefendinin keyfine kaldık 😁

    YanıtlaSil
  4. Hamileyken süt gelmesi sütün fazla olmasının göstergesimiymiş demek hiç duymamıştım. Ben onu hormon bozukluğu sanıyordum :S inşallah sütün dolar taşar. ama az olmuş çok olmuş ne yapalım bebenin nasibinde ne varsa o. Ben bir ay sonra sütü geleni de duydum. Hiiiç gelmeyenide. Allah anneye ve bebeğe sağlık versin rızkınıda veriri ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen nasibinde ne varsa o olacak :) İnşallah süt ile beslenir tabi :)

      Sil
  5. Valalhi sıkıldım ama ben teyzelerden yahuu :) Ben de internette turlarken daha önce hiç bilmediğim bu konuyla karşılaştım. Resmen dediğin gibi doktorların da önce ya da sonra gelmesiyle ilgili yanıt veremediği, doğumdan sonraki süt oranıyla da hiiiçç alakası olmayan bir konuymuş. Doktorların tek belirttiği konu, bu sıvı gelirse göğüsün sıkılmaması gerektiğiymiş. Eline sağlık bu güzel yazı için ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bizim ailede ki kadınların hiç birinden gelmemiş vallahi :))
      doğumdan önce göğüsleri sıkmak doğumun olduğu sinyalini mi ne veriyormuş bebeğe erken doğum olabilir gibi bir yazı okudum ama nerede kaynağı hatırlamıyorum o yüzden sıkmayın memişleri diyorlar :)

      Sil
  6. canım doğumdan bir hafta sonra sütü gelen arkadaşlarım var sen boşver çevrendekileri :) rezene çayı içmek lazım diyorlar son aylarda sütü erken getiriyormuş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bu humana çayında da var rezene ama direk rezene de içiliyor, gerçi doktora sordum işe yarar mı diye ben şimdiye kadar yaradı diyen duymadım için rahat edecekse iç dedi :) bu arada sütün memişde erken toplanması emziremeyeceğin için memişlerde ağrı sızı hatta varis yapabilir sen bilirsin dedi :)) o yüzden akışına bırakmamı tavsiye etti :)

      Sil
  7. o bilimsel teyzeler herşeyi nedense çok biliyorlar :)

    Henüz bebeğim olmadı ama gerçekten sütün göğüs bedeni ile alakasının almadığını bizzat kuzenlerimden gördüm. Hiç göğsü olmayan kuzenim ikizlerini 15 ay emzirdi. Kocaman göğüsleri olan kuzenim zar zor 5 ay katlanabildi, sonrasında da mamalara başladı.Bu tamamen içgüdüsel birşey bence. Birde kendinizi şartlamayın gelmeyeck diye akışına bırakın :)

    Buarada benimde bir blogum var henüz yeni başladım ama takip etmek isterseniz çok sevinirim:)

    http://yenihayatiminilkgunu.blogspot.com.tr/

    sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet evet kesinlikle büyüklükle ilgilisi yok :)
      her şeyi oluruna bırakmak gerek, ben küçükken hiç emmemişim mama ile beslemişler Allah'a şükür bişiyim yok :)

      Sil

Sen de bir şeyler söylemek ister misin?