22.06.2015

Süt Artırma Yolları

Doğumdan sonra süt olacak mı olmayacak mı diye düşünmedim desem yalan olur. Sezaryen sonrası geç gelir diye bir inanış var biliyorsunuz. Daha önce dediğim gibi benden süt geldi ama öyle bebeğin cook coook emeceği kadar değildi tabi. Her emzirmemden sonra süt daha da artmaya başladı. Yani arz talep meselesi resmen.

Emzirme işi oldukça sabır isteyen bir iş. Bebek ne zaman isterse o zaman emzireceksiniz olay bu. Memişler ne kadar boşalırsa o kadar doluyor. Saat kavramınız olmayacak, uykum geldi, yorgunum mazereti olmayacak !!!

Yediğiniz içtiğiniz de bir o kadar önemli. Hamileyken bebeğe vitamin olsun diye ne yediyseniz lohusayken de beslenme bir o kadar önemli.
Süt Artırma Yolları

Sağlıklı beslenmenin yanı sıra, ekstra takviyeye ihtiyaç duyabiliyorsunuz. Bende ihtiyaç duyuyorum.

Bu süreçte hazır takviyelerin yanı sıra ev yapımı bir çok şey tüketiyorum.

Su zaten içilecek bol bol su içmek sütü en çok artıran sıvı.

Ayran içebilirsiniz hem sıcak günlerde soğuk ayran hararetinizi alır.

Örneğin şekersiz yapılmış hoşaf. Sadece tek bir meyveden yapabileceğiniz gibi karışık meyvelerden de yapabilirsiniz. Elma, armut, ayva, kırmızı kuru üzüm benim karışık hoşafa kattıklarım. Suyunu içip, meyveleri de yiyeceksiniz yada blendardan geçirip de içebilirsiniz.
Süt Artırma Yolları, mami power

Hurmalı süt deneyebilirsiniz. Sütü kaynatıp içine 5-6 tane hurma atıp blendardan geçirip için. Şeker koymayın zaten oldukça tatlı oluyor.

Bunlar dışında da hazır takviyeler kullanıyorum.

Humana still tee, rezene çayı, Milupa kuşburnu ve gece çayı, Aptamil gibi ek içecekler içiyorum. Tüm bunları gün içine yayıyorum.

Süt Artırma Yolları

Bunların dışında en az 3 öğün yemek ve yemek aralarında bol meyve tüketiyorum.

Sütlü tatlılar tüketebilirsiniz. Muhallebi, sütlaç gibi. Ama içine şeker konulduğu için pek tercih etmiyorum. Yinede ilk hafta her gün birer tatlı yedim.

Et suyu tüketmek önemli. Kasaptan aldığınız kaynatmalık kemikli eti mutlaka her yemeğe ekleyin. Kemik gelişimi için oldukça önemli. Tavuk pek tüketmiyorum yiyecekseniz kırmızı et yada balık tercih edin.
Süt Artırma Yolları

Çiğ sebzeler gaz yapar bu sebeple çiğ sebze yemeyin, marul bile gaz yapıyor o yüzden gaz yapmayan yiyecekleri tercih edin.

İşte benim 21 gündür yediğim içtiklerim bunlar. Buna rağmen İdil Hanım günde 1-2 kez mama tüketiyor. Her süt istediğinde sütüm olmayabiliyor.

Benim tecrübelerim şimdilik bunlar. Umarım bu konuda tereddütleri olan arkadaşlarıma yardımcı olan bir yazı olmuştur. Tecrübeli annelerde lütfen yorum bıraksın ki hepimiz faydalanalım.

Şimdilik benden bu kadar, bir sonraki yazıda görüşmek üzere öpüldünüüüüüz :**




17 yorum :

  1. Lohusa , emzirme dönemi yepyeni bir dönem car car konuşan bıdı bıdı yapan cok olur kimseyi dinlemeyip anın tadını çıkarın . Ne kadar çok sıvı o kadar çok süt demek , ne kadar çok stressen uzak olmak demek o kadarçok süt demek. Ben emzirme dönemim boyunca lohusa şerbeti içtim ve inanılmaz faydasını gördüm . Lohusa şerbetini kendim hazırlayıp kaynatıyordum . Az şekerli sütlacın etkisi büyük ve tabii süt yoğurt tüketimi fazlaca tükettim emzirme dönemim boyunca . Ve emzirmeye başladığım ilk günden itibaren bebeğimin emmediği saatlerde süt sağma makinasıyla günde 5-6 kez sağdım ne kadar çok sağarsam sütüm o kadar fazla oldu . 19 ay çalışmama rağmen sağarak ve akşamları emzirdim . Benden bu kadar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. lohusa şerbeti hem hastane de hemde evde içtim bak yazmayı unutmuşum. Ama ben onun süt yaptığını bilmiyorum :))))
      Bebeğin uyuduğu vakitlerde memişlerde biriken sütü de sağıyorum yoksa hem ağrı yapıyor hemde memişi boşaltıp tekrar süt üretmesini sağlıyorum.
      dediğin gibi bıdı bıdı teyzeleri dinlememek de süt yapıyor :))

      Sil
    2. Uyku da çok önemli ve gece süt yoğunluğu gündüze göre 2 kat fazla oluyor bu sebeple gece kalkıp sağım işlemi yapardım hem bebişi emzirip hem sağım .Lohusa şerbetinin içerisinde karanfil ve kabuk tarcın var içiye dövülüp toz haline getirip bir keseye koyup iyice kaynatıp hep içtim ha bi de kuruyemiş e vitamini deposu oldugu için o da anne sütü arttırangillerden :) bol sütünüz olsun inşallah emdikçe bol bol gelsin inşallah :)

      Sil
    3. uyku gibisi yok gerçekten, uyuyup uyanıyorum gerçekten memişler sütle doluyor :)) Allah'In işi işte çok acayip :)

      Sil
  2. 19 ay emzirebilen montofonlardanım çok şükür :) Hiç ne kadar sütüm var. acaba yeter mi diye düşünmedim çünkü senin de yaptığın gibi bol sıvı alıp gerisini doğanın eline bıraktım, hiç endişelenme ve hiçkimsenin olumsuz sözlerine takılma, bebek emdikçe süt geliyor nokta.
    Tek tavsiyem, sütüm artsın diye fazla uğraşma derim çünkü hem stres yapıyor hem de aşırı süt üretimi büyük dert, mastit vs. aman yani.. Daha fazla bilgi burada: http://www.mugeaksoy.com/id14-ankara-kadin-dogum_gebelik-agrisiz-dogum/anne-sutu-ve-emzirme.php

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ilahi :))) ben 6 ay emzirsem şükredicem :)) doğru diyorsun aslında çok üzerinde düşünmemek gerekli oluruna bırakınca sakin sakin sütün geliyor zaten. linki en kısa zamanda okuyacağım teşekkür ederim paylaşım için :**

      Sil
  3. Humana kullanmıştım ben de. Tahin helvasını da tavsiye ederim. Ne kadar süt sağarsan o kadar artıyor randıman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aaa eet bak helvayı da unuttum ondan da yiyorum, ama helvayı yakında bırakacağım yoksa kilolar geri gelecek :))

      Sil
  4. Bak gördün mü? doğduda 21 günlük oldu bile İdilcik ne hızlı geçiyor değil mi tabi bize geçiyor seni bilemem uykusuzluktan geçiyor mudur Hazelcim :) bizde yaşıycaz görücez bakalım bu arada mami powerı bende duydum hatta doğumdan 1 gün önce içmeye başlayın falan deniyordu.hangi siteden aldın ? Bu arada göğüslerinde yara sorunu yaşadın mı ? Kaçıncı haftandaa lansinoha başlamıştın vee çok soru sordum ama avent kalkanlar işe yarıyor mu canım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yaaa aynen :) 21 gün ama o ilk günü insan aklından çıkaramıyor her gün büyüdüğünü görünce ama sen hep böyle küçük kal diyorum :) mami powerı instagramdan gördüm ama kendi internet sitesinden kapıda ödeme ile aldım. işe yaradı mı inan bilmiyorum çünkü dediğim gibi yukarıdaki bir çok şeyi içiyorum hangisi yaradı hangisi yaramadı bilmiyorum :) eğer alacaksan tadı süper değil yani gazı kaçmış kola gibi yada pekmezli kahveli su gibi tuhaf bir tadı var :)
      göğüslerimde kanama kabuklanma vs olmadı, ama çok hassaslaştı ve göğüs uçlarım şu anda 3 katına çıkmış durumda, alev alev yanıyorlar :) dokunmak acı veriyor !! Lansinoha doğumdan 1 ay önce başladım, şimdi de gece yatarken sürüyorum yada gün içinde çok acı duyarsam kullanıyorum. avent kalkan sürtünmeyi engelliyor ancak o da göğüse yapışıyor ama işe yarıyor bazen kalkana süt bile sızıyor çamaşırına geçmiyor. ama çooook gerekli mi bence değil :)
      çok soru olur mu hiç aklında ne varsa sorabilirsin :)

      Sil
  5. hımmmm dikkatle okudum inşallah uygulayacak günleri görürüz :)

    YanıtlaSil
  6. sık sık bulgur pilavı ve yeşil mercimek yemeğide yemiştim ben bol süt yapıyor ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bulguru yiyorum ama mercimek gaz yapar diye cesaret edemedim :))

      Sil
  7. Hazel'cim okudum hatmettim :) bi ay sonra oğlum doğduğunda uygulayacağım :) sen bebişini sağlıkla kucağına aldın darısı başıma diyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. işe yaramasına çok sevindim inşallah hiçbir ek ürüne ihtiyacın olmaz bol bol sütün olur :)

      Sil
  8. Benim bebegimde 5 aylık sutum kesilmek üzere bebegimi doyurmuyor bana ne onerirsiniz

    YanıtlaSil

Sen de bir şeyler söylemek ister misin?