12.07.2015

Yenidoğan Bebekte Sıçrama (Moro) Refleksi

Bebeğiniz doğdu, yavaş yavaş büyüyor. Anne karnından çıkarak yeni bir dünyaya adım atan minikcanlarımız yavaş yavaş dünyamıza adapte olmaya çalışıyor. Alışma evresinde değişik birçok refleks geliştiriyorlar. Bunlardan biri de Sıçrama (Moro) Refleksi. Nasıl oluyor derseniz gözlemlemesi çok kolay. Özellikle uyku halinde bebek birden irkiliyor. Gebeliğin 28.haftasında oluşmaya başlıyor ve doğumdan itibaren 6 aya kadar görülebiliyor.

Yenidoğan Bebekte Sıçrama (Moro) Refleksi
Görsel buradan alındı.

Bebeklerde görülen en sık ve en önemli tepkilerden biri olup, bebek yüksek bir ses işitince, pozisyonu ani bir hareketle değiştirilince ya da sert bir harekete maruz kalınca ortaya çıkıyor.


Moro refleksi normal motor gelişim içerisinde yer alan bir refleks olduğu için bu refleksin alınamaması, ilk 6 ay içinde çok şiddetli yada çok zayıf alınması ve 6 ay geçtiği halde kaybolmaması patolojik bir probleme işaret eder. Santral sinir sisteminde ağır hasar olduğu durumlarda bu refleks alınamaz.  Moro refleksinin tek taraflı alındığı durumlarda ise clavicula kırıklarından şüphelenilir (Kaynak).

Bizim kız da ara ara yapıyor, önceleri korkuyorduk şimdi neden olduğunu öğrenince rahatladık. Doğum yapacak arkadaşlarıma önceden bilgi olsun bu yazı J

2 yorum :

  1. çok işginç bir refleks değil mi

    YanıtlaSil
  2. bloğunuze yeni keşfettim paylaşımlarınız çok güzel

    takipteyim artık :)

    www.tesetturnotlari.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil

Sen de bir şeyler söylemek ister misin?