18.02.2015

Ayrıntılı (Detaylı) Ultrason


22. haftaya girdiğimde doktorumuzdan bu hafta içinde yapılması gereken bir önemli bir kontrolümüz olduğunu öğrendik.

İleri düzey (ikinci düzey) ultrasonografi olarak da geçen bu kontrolde bebişlerimizin iç organlarının ölçümü yapılıyor. Bu ve bundan önceki kontrolüm için yine Hisar Hastanesinde ki Prof. Dr Kılıç Bey doktor amcamıza gittik. Çok tatlı birisi, çoğu hasta biraz soğuk bulmuş ama bence hiç değil :)
Ayrıntılı (Detaylı) Ultrason
Neyse kontrolde genel olarak; bebeğin kafa içerisi, beyin, omurga (belde açıklık), göğüs içerisi, kalp, karın organları, mide, barsak, böbrekler, kollar- bacaklar (el ve ayaklarda içe-dışa dönüklük), parmaklar (eksiklik-fazlalık), yüz, (yarık damak-dudak) v.b her organı ayrıntılı olarak incelenir. Ayrıca bebeğin suyu, plasenta (bebeğin eşi) değerlendirilmektedir (Kaynak).

Detaylı ultrason genel olarak bebeğin doğumdan kaynaklanan kusurlarının taranması amacı ile yapılmaktadır. Hidrosefali gibi sorunların teşhisinde, amniyon sıvısındaki artış ve azalışın belirlenmesinde, böbrek ileti kanallarındaki genişlemenin belirlenmesi, koryoik pleksus kistinin tespitinde bu yöntemden faydalanılmaktadır. Bu yöntem ile ayrıca amniyotik bantlaşma tespiti yapılmaktadır. Bebeğin gelişim aşamasına bağlı olarak eğer bantlaşma çok ciddi hasar vermiş ile sonlandırılabilmektedir. Fakat bu yöntem ile Down Sendromlu bebekler teşhis edilmeyebilmektedir (Kaynak).

Detaylı ultrason yöntemi ülkemizde perinotoloji uzmanı sayısının çok az olması ve bu yöntemin pahalı olması sebebi ile çok fazla yapılmamaktadır. Sonuç olarak bütçeyi zorlayacak bir ultrason daha ancak minikcanımdan kıymetli değil. Aklınızda soru var ise muhakkak doktorunuzla paylaşın, bu testler zorunlu değil elbette, hastaneden hastaneye fiyatı değişiyor…

İnsanların sağlıklarıyla oynamak, bundan tonlarca para kazanmak ülkemizde ki sağlık sistemimizin bir sonucu !!

Kontrolümüz çok şükür güzel geçti, minikcanımın sağlığı yerinde.
Görüşmek üzere :**


12 yorum :

  1. detaylı ultrasonda cok sasırmıstım yuz hatlarını gordugumde capcanlı karsımda gibiydi :) cok güzel bir andı o ya :) özendim suan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bildiğin insan oluyorlar artık :)
      belki 3.ncü de hasret giderirsin :)))

      Sil
  2. nerelerdesin canım yaaa kaç gündür :)) bakıyorum yoksun.. daha ne testler var acaba :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. son olaylardan sonra pek girmek istemiyorum keyfim yok :((
      valla daha test var para tuzağı hepsi :)

      Sil
  3. ne oldu canım ? neden güncel olaylar mı ? :(

    YanıtlaSil
  4. ne harika
    Allah sonuna sağlıkla erdirsin
    bebeğini kucağına aldığında anne olduğunda insan bir başka oluyor
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah çok az kaldı :) heyecan iyice arttı bende de, sevgiler :*

      Sil
  5. Bu tür yazıları okudukça küçük şehir de yaşadığıma seviniyorum bazen. Özel hastanelere çok fazla para ödemek zorunda kılıyorsunuz :( Bir arkadaşım Antalya'ya taşındı orada da çok pahalı.Muayene için 70 tl rutin kan tahlilleri iiçin 120 tl ödediğini söyledi. Detaylı ultrasona Allah bilir kaç lira aldılar :( Neyse Sağlık olsun da, çalışılır para ödenir diyelim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. muayene 70 tl çok iyi ben her gidişte indirimli 200 küsür tl veriyorum kan testleri 300, 500 ..,
      ama bu büyük şehirlerde böyle keşke memleketimde olsaydım bende (Eskişehirliyim bu arada) orada da çok daha uygun ...

      Sil
  6. annemin doktoru her ultrosona girdiğinde ölçümlerini detaylı birşekilde yapıyordu öyle başka yere gidip baktırmasına gerek kalmıyordu sende öyle bir doktora gidip her ay ekstra para ödemeden baktırabilirsin
    biz her ay 250 ödüyorduk bu sene 300 olmuş ama değer her defasında içimiz rahat çıkıyorduk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her ay gittiğimde benimde bakılıyor ama bu bahsettiğim belli bir haftada bu alanda uzman kişi tarafından yapılmalı en başta direk o doktoru seçsemde yine ayrıntılı ultrasona bakılacak yani

      Sil

Sen de bir şeyler söylemek ister misin?